İş Dünyasının Erdem'i



31.01.2005

 

İş Dünyasının Erdem

İŞ DÜNYASININ ERDEM’İ

O Türk Amerikan İşadamları Derneği’nin (TABA) Şeref Başkanı olmasının yanı sıra, Türk-İspanya İş Konseyi Başkanı ve Sudan Fahri Konsolosluğu’nu da yürütüyor. Birbiriyle bağımsız ilişkiler ağında sahip bir iş adamı. Dahası da var: Irak’a gittiğinde devlet başkanların aygulanan karşılama protokolü uygulanıyor.

Geçen hafta içinde, Dolmabahçe'de Başbakan Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla işadamları Tsunami felaketi için yardım yemeğinde bir araya geldi. Başbakan duygulu bir konuşma yaptı, ayni ve nakdi 50 milyon dolara yakın bir yardım toplandı. Bunların arasında en dikkat çekenlerden biri iş dünyasının ikizlerinden geldi. Zeynel Abidin Erdem'in ikizi Mehmet Nezih Erdem Başbakan'a açık çek verdi. Zeynel Abidin Erdem, geçen ay Mardin Savur'da bir kan davasını bitirmesiyle gündeme gelmişti. Telekom'un özelleştirilmesi ve Telsim'in satışı nedeniyle de adı sık sık gündeme geliyor.

Zeynel Abidin Erdem ile geçen ay Brüksel'de Avrupa Parlamentosu'nda bir toplantıya beraber katıldık. Biz otele dönerken ona sordum: "Sanırım siz şimdi Belçika Meclis Başkanı'na gideceksiniz" dedim. Gerçekten de öyle oldu. Liege'de yaşayan Meclis Başkanı'nın evine gitti. Bundan emindim, çünkü Meclis Başkanı Türkiye'ye geldiğinde otel yerine Erdem'in evinde kalmayı tercih ediyordu.

 

Kamuoyu, onu cep telefonuyla daha yakından tanıma fırsatı buldu. 90'lı yılların ortalarında başlayan cep telefonu satışlarının en Önemli aktörlerinden biri oldu. Genpa. cep telefonu satışlarında en popüler şirket unvanını hâlâ koruyor, işin sahibi Zeynel Abidin Erdem de sadece sektörle ilgili değil, her konuda olayların içinde, önünde etkin konumunu sürdürüyor.

Çoğu zaman Zeynel Abidin Erdem'i ikizi Mehmet Nezih Erdem'le birlikte anıyoruz, ikizler ne kadar birbiriyle bütünleşmişse, aslında Erdem ailesinin birkaç ülkeye dağılmış ailesi arasında da bu bağdan bahsedebiliriz.

İnsan yaşamındaki izler, çoğu zaman ileriki dönemlerde de kararların alınmasında etken olabiliyor, 2 metre boyundaki babası Mehmet Sait, omzunda ailenin yükünden öte, engin düşünce boyutuyla, ailenin şeceresinin temsilciliğini aksettiren tavırlarını da hiç üstünden eksik etmezdi. Mardin'in namlı ailelerinden olan Erdem'in dedeleri yüzlerce yıldır tüccarlıkla uğraşıyorlar.

Cumhuriyet'in sınırlan çizilirken, ailenin bir kısmı Türkiye sınırlan içine göçüyor. Irak ve Suriye'de kalanlar oluyor. Osmanlı döneminde, aile hakkında şaibeli kararlar alınıyor. Zorunlu göçe tabi tutuluyor. Cumhuriyet'in ilk yıllarında ailenin uğradığı haksızlıkları telafi babında Ankara'dan yazı geliyor.

Ancak, etkinlik ve güç, çoğu kere iyi niyetli olmayanlar ve önyargılı kişiler üzerinde olumsuz etki yapabiliyor. Osmanlı'nın son yıllarında yaşanan durumun benzeri 1960 ihtilalinde de yaşanıyor. Devletle şahısların etkin olduğu tatsızlıklar, acılar tekrar ediliyor.

Amcası hakkında Ankara'ya bir ihbar gidiyor: "Erdemler. 27 bin süvari. 100 bine yakın piyade askerle isyana hazırlanıyor" diye. Zeynel Abidin o zaman daha 16 yaşında. Ankara'daki yetkililer istihza ile bakıyorlar olaya. "Mardin'in nüfusu 20 bin. 7 bini nereden borç aldılar'.' Mardin'de bu kadar keçi bile yok?"

Yine de, "birtakım mekanizmalar" bu olayı ciddiye alıyor ve eziyet başlıyor. Zeynel Abidin'in babası da ak saçlı haliyle tutuklanıyor. Daha sonra amcası, AP kurulduğunda ilk teklif kendisine yapılıyor ve il başkanlığına getiriliyor. Erdemler, bu davranışların devletten değil, kişilerden kaynaklandığını düşünüyorlar. Bu olay, bir iş adamının sorumluluğu, basireti ve karar alma hızını göstermesi açısından da güzel bir örnektir.

Ve İstanbul

Zeynel Abidin Erdem, liseyi bitirince İstanbul’a gelme kararı veriyor. Babası, kendisinin ticaret yapabilecek konumda olduğunu ve bunun da İstanbul’da yapılması gerektiğini tavsiye ediyor. Yola çıkarken, babasının verdiği para o günler için çok büyük rakam. İstanbul'a gelişinde parayı bankaya yatırmaya gidiyor. Banka müdürü, kendisini oyalıyor. Paranın nereden geldiğini soruyor, ismini, ailesinin adını alıyor. Kendisi oyalanırken Mardin'e telefon açılıyor, ailesi hakkında bilgi alınıyor. Ancak ondan sonra bankadan ayrılmasına müsaade ediliyor.

YATIRIMDAN YATIRIMA KOŞUYOR

Zeynel Abidin Erdem bugün faaliyet alanlarını çeşitlendirmiş durumda. Kendi ifadesiyle "Sony'nin. Alcatel'in, Siemens'in, Ericsson'un Türkiye distribütörüyüz. Kimyasallarda Catot'un, Total'in distribütörüyüz. Malezya'dan kauçuk ithal ediyoruz. Yine lastikle uğraşan firmalara veriyoruz, çok büyük miktarda. Elektronikte ağırlıklı hizmet veriyoruz. 2000'li yıllarda üç fonksiyonumuz öne çıkacaktır. "Ulaşım, iletişim ve enerji" diyor. Enerji bağlamında Sakarya bölgesi doğalgaz dağıtım

İhalesini aldı Erdem Holding. Ancak cep telefonuyla yakaladığı ivmeyi, 80'lerin başında Özal'la konuşmasından sonra yakaladığım her zaman ifade ediyor. Onun Özal'a yakınlığı medyaya çok sık yansıdı. Ancak, kişisel hayatımda bizzat şahit olduğum başka bir gerçek var; bütün siyasilerle aynı derecede bir yakınlık içinde o. Buna defalarca şahit oldum ve olmaya devam ediyorum. Önümüzdeki günlerde, Erdem'in yeni yatırım alanlarında görülmesine kamuoyu hiç şaşırmayacaktır.