Sudan Cumhurbaşkanı'nın Türkiye Ziyareti



1.01.2008

Sudan Cumhurbaşkanı Sayın Ömer Hasan Ahmed El Beşir'in 21-23 Ocak 2008 tarihlerinde Türkiye'ye gerçekleştirdiği resmi ziyaret vesilesiyle TOBB ve DEİK tarafından 22 Ocak 2008 tarihinde Istanbul Ceylan Intercontinental Otel'de Konuk Cumhurbaşkanı ve beraberindeki heyet onuruna bir çalışma yemeği ve ardından işadamları toplantısı düzenlendi.

Dr.Zeynel Abidin ERDEM konuşmasında : “Sayın Cumhurbaşkanı Ömer Hasan Ahmed El Beşir ‘in Türkiye’ye yapmış olduğu ziyaretten dolayı büyük onur duyuyorum. Türk ve Sudan iş çevrelerini bir araya getiren bu ziyaretin iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri güçlendiren önemli bir fırsat yaratacağına inanıyorum".

2000 yılında Sudan İstanbul Fahri Başkonsolosu olduğum günden itibaren büyük bir inanç, özveri ve kararlılıkla Türkiye ile Sudan arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi için çalıştım.

Bugün DEIK Türk – Sudan İş Konseyi Kurulması aşamasına geldiğimiz için büyük bir mutluluk ve onur duyuyorum. “ dedi. El Beşir, Türkiye ile Sudan arasında ortak şirketler kurularak yatırıma gidilebileceğini, özellikle buğday ürünlerinde, tarım alanlarında, tekstil ve şekerde işbirliği yapılabileceğini kaydetti. Türkiye'nin 9 milyar dolar tarım ürünü ithal ettiğine dikkat çeken El Beşir, Türkiye'nin Sudan'da ortak yatırımlar yaparak bunu sağlayabileceğini vurguladı. El Beşir, ''Söz veriyoruz, biz Türk yatırımlarına özel ilgi göstereceğiz. Yüksek Yatırım Konseyi de buna eğilecek. Bu konsey, Cumhurbaşkanlığına bağlıdır'' diye konuştu. "Sudanlı iş adamları Türkiye üzerinde Avrupa pazarlarına geçmek istiyor" El Beşir, ''Türkiye de 7 ülkeyle sınırdaş. Sudanlı iş adamları sadece Türkiye'ye varmak değil, Türkiye üzerinden Avrupa ve diğer pazarlara da geçişi sağlamak istiyor'' dedi. Sudan'ın bugün yabancı yatırım çekme konusunda belirgin bir rol oynadığını belirten El Beşir, Türkiye'nin özellikle tarım alanında sağladığı yüksek düzeyli teknik gelişmeyi kıvançla karşıladıklarını, her iki ülkenin bu alanda işbirliğine girmesinin zorunlu olduğunu, Sudan olarak tarım ürünlerine ek değer kazandırmak istediklerini vurguladı.

Coğrafi açıdan dünyanın 10. en büyük, Afrika'nın ise en büyük ülkesi olan Sudan, 84 milyon hektar ekilebilir verimli araziye ve dünyanın en büyük 3. gaz rezervine sahiptir. 2006 yılında ortalama GSYIH büyümesi %9.6 olarak gerçekleşen Sudan'ın aynı yıl enflasyon oranı %7,5 olmuştur. Sudan halen tarıma dayalı bir ekonomiye sahip olmasına karşın 1999'dan bu yana petrol, ülkenin ekonomik yapısını ve ticari profilini değiştiren en önemli ihraç ürünü olarak ortaya çıkmıştır. 1999 yılında GSYİH'nın %0.6'sını oluşturan petrol gelirleri halihazırda GSYİH'nın %11'ini, ihracat gelirlerinin ise %80'ini oluşturmaktadır.

Hem Afrikalı hem Arap ülkesi olarak nitelendirilen Sudan COMESA (Doğu ve Güney Afrika Ortak Pazarı) ve aynı zamanda Arap Ligi üyeliği sayesinde Afrika ve Arap pazarına açılan önemli bir kapıdır. Sudan bölgesinde en fazla yatırım çeken ülkelerden biridir ve doğrudan yabancı yatırım çekme açısından Arap Dünyası'nda 2., dünyada 29. sırada yer almaktadır.

Dr. Erdem: Sudan ‘ın dünya ülkeleri ve ABD ile ilişkileri çok kısıtlı. Umarım bir takım problemler yavaş yavaş çözülür ve bu ilişkiler en azından Malezya’nın seviyesine çıkar.