Libya'ya Türkiye liderliğinde Müslüman asker gitsin



8.03.2011

TÜRK-Amerikan İşadamları Derneği Başkanı ve Turgut Özal Vakfı 2. Başkanı Zeynel Abidin Erdem, Amerika ve Avrupa'da yaptığı temasların tamamlayarak Türkiye döner dönmez, Ortadoğu ve Libya olaylarını, global masalarda Türkiye'nin geleceğine dönük yapılan planları, Türk-Amerikan ilişkilerinin seyrini, Avrupa Birliği'nin yıkılışa doğru nasıl gittiğini TAKVİM okurları için analiz etti.
Zeynel Abidin Erdem, Libya olayının perde arkasında neler döndüğünü anlatırken, "Türkiye'nin tarihi konumunda Libya'nın derinliği vardır" dedi, gelişmeleri şöyle aktardı: "Kaddafi bitti. Kaderinde üç yol görünüyor. Başta Türkiye olmak üzere, Müslüman ülkeler, onu ikna eder, oradan alabilirler. Olmazsa çıkacak çatışmalarda öldürülür, ya da iç dinamiklerle yıkılır, tutuklanır ve yargılanır. Derin Amerika, 'Çekiç güç' filmini yeniden oynatmak istiyor. Bazı tertipler içinde, BM bu oyuna gelmemeli.
NATO ve Amerika askeri operasyon asla yapmamalı. İnsani yardım ve barış gücü ile mesele halledilmeli.
BM tarafından, başta Türkiye olmak üzere Müslüman ülke askerlerinden oluşan barış gücü devreye girmeli." 

GLOBAL MASALAR 

Türk-Amerikan İşadamları Derneği Başkanı Erdem, yaptığı uluslararası temaslardan edindiği özel bilgiler ışığında, Türkiye'nin geleceğinin nasıl değerlendirildiğini anlattı: "Türkiye, bölgesel aktördür.
Küresel oyuncularla yakın temas içindedir. Global masalar, başkalarının başarısını sevmezler, başarısızlığını planlarlar. Türkiye'nin gelecekteki küresel konumunu kırmak için kullandıkları argümanlar azaldı. Alevi konusunu, darbe kartını kullanma şansları çok azaldı. Ellerinde tek bir kart var, PKK kartı.Kürt vatandaşlarımızın gelecek kaygılarını demokratik ataklar ile hemen kırmalıyız. Taşeron olarak kullandıkları PKK'yı Kürt meselesi dışına çıkarmak için çabuk hareket etmeliyiz. Bu kartı, hem seçimler hem de seçim sonrası için kullanma hazırlıkları var." 

AB YIKILIYOR 
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'
nin devlet disiplininden uzak, çirkin bir tavır içinde yaptığı gezisinin, Türk milleti tarafından nefretle karşılandığını belirten Zeynel Abidin Erdem, "AB zaten yıkılıyor" dedi ve şöyle konuştu: "AB'ye destek yüzde 78'lerden yüzde 28'e indi.
AB'nin patronluğunu yapan AB oyun oynuyor, bizde karşı oyunu oynamak durumundayız.

Almayacakları belli. Bir gerçekte Avrupa Birliği'nin yıkılma noktasına yaklaştığıdır. Bizim için insan hakları, özgürlükler, demokrasi önemli. O yolda yürüyoruz. AB'ye bizim ihtiyacımız yok, onların olacak ama o gün AB dağılmış, üçe ayrılan bir Avrupa ortaya çıkacak. Türkiye bölgesel konumdan küresel aktörlük pozisyonuna gelmişte olacak." 

AMERİKA İLE GELECEK 
Zeynel Abidin Erdem, Türk-Amerikan ilişkileri ve yenidünya düzeni hakkında, olası gelişmeleri analiz etti: "Osmanlı İmparatorluğu'nu yıkmak için İngiltere'nin neler yaptığı, çarlık Rusya'sının, Fransa'nınoynadığı oyunlar ortada. Türkiye'nin kimler tarafından işgal edildiğini, kurtuluş savaşıyla kaderimizi nasıl belirlediğimiz asla unutulmamalı.
Osmanlı'dan kaç devlet çıkarıldığı, Ortadoğu ve Balkanlar'da sınırların nasıl çizildiği hiç unutulmamalı. Avrupa'nın, o günlerin rövanşını almak için tarihi kinlerini hiçbir zaman bırakmadıklarını düşünmek yanlış olmaz.

Buna karşılık, Amerika ile bir kötü geçmişimiz yok. Türk-Amerikan ilişkilerini bozmaya çalışanlar çok olacak ama bunlara karşı Türkiye stratejik duruş sergilemelidir. Bölgesel güç konumumuz ve küresel aktörlerle ilişkilerimize Türkiye'nin jeostratejik konumundan bakmalıyız, dünyada yalnız değiliz,hele hele büyük oynamanın dertleri başka olmaktadır. Amerika ile ortaklık dengesini korumalıyız.
ABD'de de çeşitli dinamikler olacaktır, başkanların ve ekibinin farklı pozisyonları olacaktır ama gelecekte Ortadoğu ve yakın doğu meselelerinde Türk-Amerikan ilişkileri dengesi birçok konunun çözümünü sağlayacaktır." "Türk-Amerikan ilişkilerinde İsrail faktörü ne olacak?" sorumuzu Zeynel Abidin Erdem şöyle cevaplandırdı: "ABD, İsrail'i koruyabilir, politikalarını ona göre ayarlayabilir. Bu Türkiye'yi fazla ilgilendirmez. Yenidünya düzeninde Amerika, İsrail için Türkiye ile ilişkilerini bozmaz. Türkiye bugün İsrail'e karşı ne gerekiyorsa yapıyor.

Başbakan Erdoğan'ın tavrı çok olumludur. Sıkışan İsrail'dir. İsrail yaptıkları nedeniyle yalnız kalmaya mahkûmdur. Türkiye ayrıdır, İsrail ayrıdır. İsrail'in oyunlarını bileceksin, ona göre sende oynayacaksın. Bugün, Türkiye'nin izlediği politika Amerika'da dikkatle takip ediliyor. Onlarda İsrail'in mevcut yönetiminden rahatsızlar.
Türkiye, İsrail'e bakarak yenidünya düzeninde yerini almaz. Dünyanın onuncu ekonomisi olmakla, jeo-stratejik konumu ile yerini alır. Yeter ki, PKK kartını global masaların elinden alalım."