İran Muhakkak Atom Bombası Yapar, Türkiye De Yapmalı



6.04.2011

"İran muhakkak atom bombası yapar, Türkiye de yapmalı"

Bu çarpıcı açıklamayı, Türk-Amerikan İşadamları Derneği Başkanı Zeynel Abidin Erdem, TAKVİM'e yaptı ve nükleer santral-atom bombası tartışmalarına katılmış oldu. Erdem, Ortadoğu'daki olası gelişmelerin dünya siyaset ve güç dengesinin kaderini belirleyeceğini belirterek, "Ortadoğu'da dört kilit ülke var. 
Türkiye-İran-Mısır-Suudi Arabistan. İran'ın gelecekte muhakkak atom bombası yapacağını düşünüyorum. Zaten Ortadoğu'da bir ülkede atom bombası var. Böyle bir tablo içinde Türkiye'nin de gelecek için atom bombası yapması gerektiğini düşünüyorum" dedi. 
Erdem, "Nükleer santralı destekliyordum. Şimdi biraz düşünceliyiz. Nükleer güç olmanın avantajı bir tarafta, Türkiye'nin enerji ihtiyacı diğer tarafta. Türkiye gelecek (bölgesel güç, küresel oyuncu olma) düşüncesi ile karar vermeli" yorumunda bulundu. Japonya'da Mart ayının başlarında yaşanan ve nükleer tesislere de zarar veren depremin ardından, Türkiye'de yapılacak nükleer santral konusu içte ve dışta tartışmalara konu oluyor. Hazırlanan Türkiye Elektrik Enerjisi 10 Yıllık Üretim Kapasite Projeksiyonu'na göre, iki ayrı senaryo etraflı biçimde konuşuluyor. Lisans alıp çalışma dönemi içinde işletmeye girmesi beklenen kapasite dikkate alındığında; 2016 veya 2017'de enerji açığı bekleniyor. Bu açığın bir bölümünü kapatmak için Nükleer santrale gerek duyuluyor. 2010'da inşaata başlandığı taktirde bu güç, 2020'de devreye girmiş olacak.

İHTİYACIN KARŞILANMASI 
Erdem, bazı detaylara işaret etti: "Türkiye; 'hızlı, dengeli ve sürdürülebilir kalkınma için', yeterli düzeyde enerjiyi 'kesintisiz, güvenilir, zamanında, temiz ve ucuz' olarak sağlamak; enerji kaynaklarını çeşitlendirmek, 'enerji güvenliğini' yeterli düzeye getirmek zorunda... 2020 yılı Türkiye elektrik talebi yaklaşık 350 milyar KW olarak görünüyor. Önümüzdeki 10 yıllık dönemde ülkemiz elektrik arz güvenliğinin sağlanabilmesi için ulusal elektrik sistemimize en az 150 milyar KW dolayında yeni elektrik üretim kapasitesi eklemeli. Ciddi rüzgâr enerjisi potansiyeline sahip olan Türkiye'de, son zamanlarda gerçekleştirilmiş çalışmalara göre 48 bin MW gibi bir kurulu gücü besleyebilecek potansiyel var. 
Hedef, 2020'lere vardığımızda 20 bin MW düzeyinde rüzgâr enerjisi toplam kurulu gücüne sahip olmaktır. Son belirlemeler, elektrik üretimi açısından uygun görünen ve yaklaşık 650 MW'lık bir kurulu güce imkân veren bir jeotermal potansiyelimiz olduğunu göstermektedir. Güneş enerjisi muhtemelen çok önemli bir role sahip olacaktır." 
Japonya'da meydana gelen olay sonrası farklı görüşler var. Bazı uzmanlara göre tehlike yok ama bazılarına göre, Akkuyu ve Sinop öncelikli yer olmaktan çıkarılmalı, Konya ve İğneada tercih edilmeli.