Stockholm'de Türkiye rüzgarı esti!



6.05.2012

 

Bu yıl Stockholm’de ilki gerçekleştirilen Anadolu Kültürü festivali büyük ilgi topladı.

Anadolu kültürü İsveç'i büyüledi! Dialog Slussen tarafından bu sene ilki gerçekleştirilen Anadolu Kültür Festivali Stockholm’deki törenlerle başladı. Çok sayıda davetlinin katıldığı festivalde üç kentin en önemli mimari eserleri ile kültürel figürleri şehir meydanına taşındı. Kraliyet meydanında neredeyse mini bir Anadolu'nun kurulduğu festivalde ayrıca ünlü konuklar İsveçlilerle buluştu.

İsveç başlayan Anadolu Kültür Festivali, Anadolu'nun en önemli mimari figünlerini başkent Stockholm’e taşıdı.

Selçuklu, Roma, Bizans, Hitit, Lidya gibi Anadolu’nun medeniyetlerini simgeleyen maket kapılardan geçilerek, festivalde konuklara İstanbul, Konya, Mardin şehirleri tanıtılıyor.

Festival alanına gelen konukları, İstanbul standında üç boyutlu Kız Kulesi ve arkasındaki İstanbul Boğazı ile Sultan Ahmet Camisi’nin silueti karşılıyor ve boğazda gezintiye çıkılmış izlenimi veriyor.

 

 

Stockholm’de Türkiye rüzgarı esti!

MARDİN VE KONYA İSVEÇLİLERİ BÜYÜLEDİ!

Bunun yanında, Mevlana Türbesi’nin üç boyutlu maketiyle karşılayan Konya standında, tespih, çini ve keçeci ustalarının el emeği, göz nuru eserlerini sergilediği stant, Türklerin yanı sıra, İsveçlilerin de ilgisini çekiyor.

Hoşgörünün memleketi Mardin, kendi siluetiyle karşılıyor konuklarını. Kentin siluetinin altında yer alan ünlü taş evlerinden birinin üç boyutlu maketi, sanki Mardin’in içinde geziliyor izlenimi veriyor.

TÜRK YEMEKLERİ UNUTULMADI

Festivalin önemli etkinliklerinden Türk yemekleri bölümünde, İstanbul Kapalıçarşı görünümündeki onlarca stantlarda,Türkiye’deki hemen her türlü yemek çeşidi ve tatlılar sunuluyor. Otantik Türk kahvehanesinin bulunduğu festival alanında, ziyaretçiler gevrek simidin yanında çay kahve içerek sohbet etme imkanı buluyor.

Gün boyunca Mardin’den Reyhanî ekibi, Konya’dan Sema ekibi, Malatya’dan Mehter Takımı ve halk oyunları ekibi, kum sanatı gösterileri ve ayrıca yörelere ait cam sanatı, ebru sanatı, taş ustası, telkari ustası, gümüş işçiliği, hat sanatı ve yörelere ait değişik el sanatları konukların oldukça ilgisini çekiyor.

 

 

Stockholm’de Türkiye rüzgarı esti!

Festival için ne dediler?

Zeynel Abidin Erdem: (İşadamı) Bana göre bu festival tarih yazdı. Bu festivalle Müslümanı Hıristiyanı, Asurisi, Türkü, Kürdü ortak paydada, aynı yerde buluşuyoruz. Dolayısıyla bu bir mesajdır, birleşmeye başlamak önemlidir; biz birleşmeye başladık.

Zergün Korutürk: (Stockholm Büyükelçisi) Böyle büyük ve geniş çaplı bir organizasyonu gerçekleştiren Dialogslussen’e teşekkür ediyorum.

Mehmet Kaplan: (İsveç Parlamentosu Yeşiller Partisi Meclis Grup Başkanı) Festival vesilesiyle burada farklı kültür, etnisite ve yerlerden gelen insanların bir araya gelmesi beni etkiledi. Buradaki birliğin ilerideki güzel çalışmaların çekirdeğini oluşturacağını düşünüyorum.

Susanna Haby: (İsveç Parlamentosu Moderat Parti Milletvekili)Bu festival vesilesiyle birçok İsveçli Anadoluyu ve kültürünü öğreniyor. Festivalin Kungsträdgården gibi insanların gidip geldiği merkezi bir yerde olması çok isabetli olmuş. Entegrasyon herkesin anlayışına göre değişen bir kavram, bana göre bu festival entegrasyon adına son derece önemli.

Robert Halef: (İsveç Parlamentosu Hıristiyan Demokrat Parti Milletvekili) Bu festival İsveç ve Türkiye’yi birbirine daha çok yaklaştıran bir program. Böyle bir festivalin olmasına çok sevindim. Bu festival inşallah ileride devam edecek.

Mahmut Övür (Sabah Gazetesi Yazarı): İsveç gelişmişlik düzeyi açısından dünyanın önemli ülkelerinden biridir. Böyle bir ülkede bir sivil toplum örgütünün böyle bir etkinlik yapması çok anlamlı geldi bana. Festivalde Türkiye’nin bütün mozaiğini taşıyabilen, aktarabilen bir yaklaşım sergilemişler. Bu da çok önemli.

Haluk İpek: (AK Parti Genel Sekreteri, Ankara Milletvekili)Bu festival ile bütün insanlarımızın bir araya getirilmesi çok önemli. Bunu yaparken amatör ruhla yapılması, can siperane büyük bir gayretle çalışılmasında çok etkilendim. Gelecek yıl çok çok daha iyi olacağını düşünüyorum.

 

Stockholm’de Türkiye rüzgarı esti!

 

 

ANADOLU KÜLTÜRÜ STOCKHOLM’DE

İsveçliler Mardin’i tanıdı

İSVEÇ'in başkenti Stockholm şehir merkezine yerleştirilen İstanbul, Mardin ve Konya'nın sembol binalarının maketleriyle Türk kültür ve medeniyeti tanıtıldı.

"Anadolu Kültür Festivali" adı altında düzenlenen ve dün açılışı yapılan festivalde folklor ekipleri çeşitli yörelerin oyunları sergilendi, mehter takımı ve sema gösterisi yapıldı.

Alanda kurulan stantlarda ayrıca, Türk el sanatlarından örnekler sergilenirken, büfelerde, Türk yemeklerinden örnekler yer aldı. Festival alanını ziyaret eden Türk ve İsveçliler, İstanbul Boğazı ve Kız Kulesini kurulan maketler aracılığıyla da olsa birebir benzerini yakından görme fırsatı buldu.

Festival alanım gezen küçüklerin yüzlerini değişik şekillerde boyanırken, ayrı bir alanda da ziyaretçilerde bardaklarda Türk çayı ikram edildi. Ayrıca geleneksel kıyafetler içinde bir gençte Türk şerbeti sattı. Festival alanını Mardin Milletvekili Mustafa Kabakçı da ziyaret etti.