Cumhurbaşkanı Gül, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev ile Birlikte Türk Konseyi Bayrağını Göndere Çekti



1.11.2012

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev ile birlikte Türk Konseyi Binası’nda gerçekleştirilen Türk Konseyi Bayrak Çekme Töreni'ne katılan Cumhurbaşkanı Gül, Türk devletleri arasında kültürden ekonomiye, siyasetten savunmaya kadar çok geniş bir sahada iş birliği imkânları olduğuna işaret ederek, “Bu dayanışma neticesinde daha güçlü ve zengin hale geleceğiz, hepimiz hak ve hukukumuzu daha iyi koruyacağız ve nihayetinde şüphesiz ki büyük Türk milletinin gurur kaynağı olacağız” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk Konseyi Binası’nda gerçekleştirilen Türk Konseyi Bayrak Çekme Töreni'ne katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül, yaptığı konuşmada, Türk Konseyi Genel Sekreterliği’nin açılışı ve üye ülkelerin bayraklarını göndere çekme merasimi vesilesiyle bir araya geldiklerini belirtti.

TÜRK KONSEYİ’NİN HAYATA GEÇİŞİ

2009 yılında çok büyük bir tarihî kararı Nahçıvan'da aldıklarını hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, “Sayın Nazarbayev, Sayın Aliyev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı, ben, hep beraber orada uzun yıllar Türkçe Konuşan Devletler Topluluğu diye düzensiz bir şekilde toplanan bu ruhu bir anlaşmaya çevirdik ve hep beraber ‘Türk Konseyi’ ismini verdik. İki ay önce Bişkek’te de bununla ilgili bütün anlaşmaları imzaladık” dedi.

TÜRK DÜNYASININ BİRLİK VE BERABERLİĞİ

“Bizler çok büyük Türk milletinin farklı farklı devletleriyiz” diyen Cumhurbaşkanı Gül, bu devletlerin birbirine karşılıklı saygı, sevgi ve eşitlik çerçevesi içerisinde büyük bir dayanışma gösterme azminde olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanı Gül, sözlerine şöyle devam etti: “Nasıl dünyanın birçok kıtalarında birçok bölgelerinde çeşitli konseyler, çeşitli birlikler varsa bu da bizim en tabii hakkımızdır. Tarih boyunca gelen beraberliğimiz, birliğimiz, dirliğimiz, ana yurtlarımız bunların hepsinin bugünkü küçülen dünyada bir araya gelip dayanışma göstermesi en tabii hakkımızdır.''

Cumhurbaşkanı Gül, gelinen noktada en önemli rolü Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in oynadığına işaret ederek kendisine teşekkür etti.

“SERGİLEDİĞİMİZ DAYANIŞMA NETİCESİNDE BÜYÜK TÜRK MİLLETİNİN GURUR KAYNAĞI OLACAĞIZ”

Kültürden ekonomiye, siyasetten savunmaya kadar çok geniş sahada iş birliği imkânları olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, “Bütün bu sahalarda karşılıklı saygı, sevgi ve eşitlik çerçevesi içerisinde gayet şeffaf bir şekilde dünyaya açık bu dayanışmayı göstereceğiz. Bunda da çok azimliyiz. Çünkü Türk halkı bizden bunu bekliyor. Anayurdumuzdan en batıdaki Türkiye'ye kadar hatta devletlerimizin dışında birçok Türk toplulukları var. Akraba topluluklar var, onlar da bu dayanışmanın şüphesiz ki içindedirler. Bu dayanışma neticesinde daha güçlü hale geleceğiz, daha zengin hale geleceğiz, hepimiz hak ve hukukumuzu daha iyi koruyacağız ve nihayetinde şüphesiz ki büyük Türk milletinin gurur kaynağı olacağız” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından, Cumhurbaşkanı Gül ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev birlikte bayrak çekme törenine katıldılar. Türk Konseyi'nin bayrağını Cumhurbaşkanı Gül ile Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev birlikte göndere çektiler.