Fark Yaratan Başarılar



18.06.2015

Bu dünyada o kadar çok aleladelik var ki! Herkes gibi olmamak lazım. Farklılık yaratanlar hep benim izleme alanıma girmiştir. Tanınmış yazarlardan Bayan Brooks, liseye devam ettiği yıllarda, saçların arkadan öne doğru taranması moda olmuştu. Bayan Brooks bunu beceremiyor, bu yüzden çok üzülüyordu. Kızını bu halde gören babası, ona dedi ki:
“Kızım, saçlarını ortadan ikiye ayır, geriye tara ve bir kurdele ile bağla. Bak göreceksin sınıftaki kızların yarısı senin yaptığın gibi yapacaklar.”
Babasının dediği gibi yaptı Bayan Brooks. Hafta sonunda hemen hemen her kız saçlarını onun yaptığı gibi taramaya başlamıştı. Kızını artık memnun gören baba, ona şu nasihati verdi:
“Herkes gibi olma. Dünyada yeterince aleladelik var zaten.”
Zeynel Abidin Erdem, Anadolu’nun bağrından çıkmış, ülkemizde büyük farklılıklar yaratmış çok değerli bir işadamıdır. Onunla zaman zaman yaptığım sohbetlerde bunu hep fark ettim, feyz aldım. Ülkemizin karamsar zamanlarında, herkesin borçlanmadan korktuğu durumlarda TV kanalına çıkıp “Borçtan korkmayın, borç ilişki doğurur” diye pozitif mesajlarını dinleyince kendinize moral depolar ve işinize dört elle sarılırsınız. “İran’ın da borcu yok ama kimseyle ilişkisi yok” dediği programı izledikten sonra ben de borçlanıp yeni bir yatırıma girdiğimi dün gibi hatırlıyorum.

VEFALI İNSAN

Mardin’in Savur İlçesi’nde doğan Zeynel Abidin Erdem, Mardinli olma mutluluğunu her zaman yaşamıştır. Mardin’in tarihini, insanını, kültürünü önce Türkiye’ye sonra dünyaya anlatma fırsatı için elinden gelen her şeyi yapan Erdem, doğduğu büyüdüğü yerleri asla unutmamıştır.

Bulunduğu coğrafyada antik dönemlerden günümüze kadar önemini hiç kaybetmeyen istisnai özelliklere sahip Mardin, çok özel yeteneklere sahip, istisnai bir insanı da Türkiye’ye mal etmiştir. Sadece Türkiye’ye mi? Onu tanıdıkça bir dünya insanı olduğunu da fark edeceksiniz.
Cumhuriyet ilan edildikten sonra erdemli davranışlarından dolayı “Erdem” soyadını alıp, yeni soyadı kanunundan sonra bu isimle birlikte anılmaya başlamış aile.
Zeynel Abidin Erdem’in Mardin’in son yıllarda bu denli tanınmasında çok büyük rolü olmuştur. Dünya medeniyet tarihinin mihenk taşı olarak kabul edilebilecek pek çok eser ve bu medeniyetlere ait derin kültürel izleri uhdesinde taşıyan Mardin’e çok büyük emeği geçen Erdem gerçek bir vefa insanıdır.

DONANIMLI İŞADAMI

Dr. Zeynel Abidin Erdem, Yıldız Üniversitesi Kimya Fakültesi’nden mezun oldu, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde doktora yaptı. Kimya Mühendisleri Odası Başkanlığı görevinden sonra Kimsan İş ve İşçi Sendikası Genel Başkanlığı’nı yürüttü.
Zeynel Bey’i en çok Gen-Pa Telekomünikasyon Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Türk Amerikan İşadamları Derneği (TABA-AmCham) Onursal Başkanlığı görevlerinden dolayı kamuoyunda tanıdık. Ama onun koltuklarında bilmediğimiz o kadar çok taşıdığı karpuz var ki hayrete düşersiniz.
Erdem Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı’ndan, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim ve İcra Kurulu Üyeliği’ne, Marmara Bölgesi İspanya Fahri Konsolosluğu’ndan, Amerika’da George Washington Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyeliğine ve Sudan İstanbul Fahri Başkonsolosluğu’na kadar pek çok görevi zamanla yarışırcasına yürüten Zeynel Abidin Erdem çok ilkeli bir işadamıdır. Babacan tavırlarıyla restoranımı ilk açtığım günlerde bana ettiği nasihatleri hep uyguladım ve kendisinden çok yararlandım.

SAYISIZ ÖDÜL

Dr. Zeynel Abidin Erdem, Sudan Cumhurbaşkanı tarafından Devlet Onur Nişanı’na, İspanya Kralı Juan Carlos tarafından Devlet Onur Nişanı’na, ülkemize ve doğduğu şehir Mardin’e yaptığı katkılardan ve hizmetlerden dolayı TBMM Üstün Hizmet Ödülü’ne layık görülmüştür.
Kültür ve sanata müthiş ilgi duyan Erdem, gerçek bir vatansever olduğunu 1998 yılında ikiz kardeşi Nezih Bey ile beraber yaşadığı olayda göstermiştir. Sultan II. Albülhamit’in 33 yıl süreyle kullandığı resmi Osmanlı mühürlerini Paris’te yapılan çekişmeli bir müzayedede satın alarak Türkiye’ye getirmiş ve Osmanlı İmparatorluğu’nun bu değerli emanetlerini bir törenle Topkapı Sarayı’na hediye etmiştir.
2002 yılında Washington’da sergilenen Ebruzen Hikmet Barutçugil’e ait Ebristanbul koleksiyonunun tamamını satın alarak İstanbul’a geri getirmiştir.
Dr. Zeynel Abidin Erdem’in ricası üzerine çalışmalarına başlayan Hikmet Barutçugil 7000 yıllık tarihe sahip, 7 dilin konuşulduğu, 7 ayrı dinin kardeşlik ve anlayış içerisinde yaşayarak dünyaya örnek olan Mardin şehrinin kültür hazinelerinin Barut Ebruları üzerinde ölümsüzleştirmiştir.
Hani cevizin kabuğunu kırmadan içini de kabuk zannedersiniz derler ya, kabuk kırılınca gerçek hazineyi görür insan. İşte Zeynel Bey tam örnektir bu konuda.
Güneydoğu ve Doğu Anadolu başta olmak üzere çok sayıda derslik, öğrenci yurdu, bilgisayar sınıfları, spor salonları, fen liseleri, fakülteler yaptırıp eğitime müthiş bir katkıda bulunan Dr. Zeynel Abidin Erdem’in aldığı ödülleri, insanlara yaptığı yatırımları, vergi rekortmenleri sıralamasında hep ön sıralarda yer aldığını, sanata, kültüre yaptığı katkıları inanın anlatmakla bitiremem ve sayfalara sığdıramam.
Ankara’ya geldiğinde ve fırsat bulduğunda Trilye’ye uğrayıp yemek yemese bile sohbet fırsatı yaratıp görüştüğüm Zeynel Bey, önemli konuklarını da Trilye’de ağırlar, deniz ürünlerine de oldukça meraklıdır.

CUMHURİYET’İN İLK UÇAKLARI

Doğan Bekin’in “Tarihin Işığında Mardin” isimli kitabını okuyup Mardin tarihini, insanını ve kültürünü daha yakından tanıdım. Ama bu güzel eseri okurken tüylerimi diken diken eden bir husus dikkatimi çekti. Junkers firmasının Almanya’nın desteği ile Kayseri’de kurduğu uçak fabrikasında üretilen uçaklardan iki tanesi Mardin, Savur ve Midyat’ta Zeynel Bey’in babası Hacı Mehmet Sait Erdem’in öncülüğünde toplanan bağışlarla alınıp Mardin ve Savur isimleri verilerek Savur Beyleri’nin bağışı olarak devlete takdim edilmiştir.


Cumhuriyet’e iki uçak bağışlayan bir ailenin oğludur Zeynel Abidin Erdem.
Sosyal sorumluluk projelerinde o günlerden bugünlere hep bir adım öndedir Erdem ailesi. Kardeşi Nezih Bey de benzer özelliklerde çok değerli bir insandır. Ankara’da yaşayan akrabaları, aileden tanıdığım ne kadar insan varsa dürüstlük, çalışkanlık, yardımseverlik gibi özel meziyetlerle fark edilmektedirler.
Çevreye, ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmelere katkıda bulunmak üzere Erdem Eğitim Kültür ve Sosyal Yardım Vakfı’nı kurmuştur Zeynel Bey. Bu vakıf ile devlet tarafından yapılan hizmetlere yardımcı olmak, okullar açmak, yeşil alanları genişletmek, şehirciliğe katkıda bulunmak, huzur evleri, hastane ve benzer hizmet alanları yapmak ve işletmekle sosyal sorumluluk anlayışının ne denli etkin olduğunu göstermektedir.
“Merdivenleri ağır ağır çıkın” der Zeynel Bey girişimcilere her zaman. Asansörle çıkanların pek emniyette olmadığına ve düşme riski bulunduğuna inanır. Onun ders kitaplarına girecek ilkeleri, girişimcilere göstereceği yol haritaları vardır. Işık tutar, yolunuzu aydınlatır.
Vizyon görülmez olan şeyleri görebilme sanatıdır. Ülkemizin Dr. Zeynel Abidin Erdem gibi vizyon sahibi insanlara her zaman gereksinimi vardır.

 

Kaynak: http://blog.trilyerestaurant.com/2015/05/fark-yaratan-basarilar/