Türkiye, Hem Ortadoğu, Hem Orta Asya İçin Örnek Bir Modern İslam Ülkesi ve Gelecekte De Önemli Rol Oynayacak



31.10.2003

 

Türkiye, hem Ortadoğu, hem Orta Asya için örnek bir modern İslam ülkesi ve gelecekte de önemli rol oynayacak

 

ESKİ ABD BAŞKANI BİLL CLİNTON'IN İKİNCİ DÖNEMİNDE DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI YAPAN, MADELEİNE ALBRİGHT, 31 EKİM 2003 TARİHİNDE İSTANBUL'DAYDI

Madeleine Albright:

‘Türkiye, hem Ortadoğu, hem Orta Asya için örnek bir modern İslam ülkesi ve gelecekte de önemli rol oynayacak.’

Eski ABD Başkanı Bill Clinton'ın ikinci döneminde dışişleri bakanlığı yapan, Madeleine Albright, 31 Ekim 2003 tarihinde İstanbul'daydı. Çırağan Sarayı'nda bir konferans veren Albright, "Irak Savaşı'nın neden şimdi yapıldığını anlamakta zorlanıyorum" dedi ve Türkiye'yi "örnek ülke" olarak tanımladı.

Türk Amerikan İşadamları Derneği Başkanı Dr. Zeynel Abidin ERDEM, konferans öncesi Türkiye’nin önde gelen işadamları ve sivil toplum kuruluşlarının başkanlarının katılımıyla düzenlenen kahvaltılı toplantıda ABD Eski Dışişleri Bakanı Madeline Albright ile görüştü.

Madeleine Albright, Garanti Bankası'nın konuğu olarak İstanbul'da konferans verdi. Albright, Türkiye'ye ilk olarak 1999'da yaşanan depremin ardından geldiğini anımsatarak, bir kez daha gelmekten ve tarihi İstanbul kentinde bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Katılımcılardan gelen yazılı soruları da yanıtlayan Albright, Irak'a ilişkin ABD'nin neyi farklı yapması gerektiğine yönelik soruya şu yanıtı verdi: ''Savaşın sebebini anlıyorum. Ancak şimdi neden bu savaşın çıktığını çözme konusunda zorlanıyorum. Çünkü Afganistan üzerinde daha çok yoğunlaşmamız gerektiğini düşünüyorum. Tabii ki eğer ülkenize bir saldırı olmuş ve bu saldırıda 3 bin kişi ölmüşse, buna sessiz kalamazsınız.

Ancak Afganistan'daki barış kuvvetleri daha güçlendirilmeli, Karzai daha güçlü bir konuma getirilmeliydi. Buradaki savaş beylerinin ortaya çıkması engellenmeliydi. Afganistan'da yapılanları yeterli bulmuyoruz. Doğruluğunu ya da yanlışlığını bilmediğimiz için gelen istihbaratı çok iyi değerlendirmek gerekir. Bence Saddam Hüseyin'in korkunç bir diktatör olduğu kabul edilerek hareket edilmeliydi. Irak'daki kısıtlamaları sadece rejime yöneltmeliydik, halka değil. Bence Afganistan'dan dikkatimizi hiç azaltmamalıydık.''

Türkiye örnek ülke

Türkiye, hem Ortadoğu, hem Orta Asya için örnek bir modern İslam ülkesi ve gelecekte de önemli rol oynayacak. İran, Irak ve Ortadoğu'da birlikte çalışmak için Türkiye ideal. Türkiye'nin AB üyeliği çok önemli. AB, kriterlerle Türkiye'nin geçmiş sicilini değerlendiriyor, bence şu anki performans değerlendirilmeli. Türkiye, güvenilir müttefik imajını korumalı.

TELEKOM İMAJINIZI DÜZELTİN"

Madeleine Albright, Türkiye'ye daha çok yabancı yatırımın nasıl geleceğine dair soru üzerine de ''IMF ile ilişkileriniz ile yabancı telekom şirketlerinin düştüğü zor durumlar dışarıya yansıyor ve yatırım ortamının iyi olmadığı düşünülüyor. Bence bu imajı düzeltmeniz gerekiyor. Ülkenizde sistemin ve ekonominin çöktüğü yönündeki haberleri durdurmanız, olumsuzluğa yol açacak gelişmelerin önüne geçmeniz lazım'' dedi.