ABD İle Serbest Ticaret Anlaşması İmzalanmalı



16.03.2003

TABA Başkanı Erdem, ’’İki ülke ticaret hacminin arttırılması ihracatımızın önünün Açılmasının yolu Türkiye ve ABD arasında Serbest Ticaret Anlaşması imzalanmasıdır’’ dedi.

İki ülke arasındaki savunma alanındaki işbirliğinin stratejik ortaklık çerçevesinde serbest ticaret anlaşmasıyla geliştirilmesi gerektiğini belirten TABA Başkanı Zeynel Abidin Erdem,’’ İki ülke ticaret hacminin arttırılması ve özellikle ihracatımızın önünün açılmasının yolu ise Türkiye ve ABD arasında Serbest Ticaret Anlaşması (STA) imzalanmasıdır.’’dedi.

Türkiye ile ABD arasındaki ticari ve ekonomik ilişkiler hangi noktada? Uzun yıllar savunma işbirliğine yönelik olarak süregelen Türk-ABD ilişkileri. 90’lı yılların başında, ‘zenginleştirilmiş ortaklık’ kavramı çerçevesinde ele alınmaya başlanmış ve son yıllarda ‘stratejik ortaklık’ olarak geliştirilmiştir..

ABD yönetiminin Türkiye’ye bakış açısı SSCB’nin dağılmasını takiben değişmeye ve ilişkilerde ekonomik boyut ön plana çıkmaya başlamış ve 1995 yılında ABD yönetimi Türkiye’yi gelişen 10 büyük Pazar arasında ilan etmiştir. ABD yönetiminin olumlu tavrına karşın gerek çeşitli lobilerin etkisinde olan Kongre’nin Türkiye aleyhtarı tutumları gerek ise ülkemizin ABD’deki imajı ve Türkiye’de fikri mülkiyet hakları ve uluslar arası tahkim yasası gibi konular ve bunlara ilişkin beklentiler ekonomik işbirliğinin sınırlı kalmasına yol açmıştır.

11 Eylül olayları Türkiye’nin gerek jeopolitik konumu gerek, bölgedeki ilişkileri açısından islam ülkelerine bir model olma niteliği ile, önemini tekrar teyit etmiştir. Bu doğrultuda, önem kazanan politik ilişkilerimizin ekonomik platformda yansıması olumlu olacaktır.

ABD’ye ihracatımızın kısa dönemde büyük oranda artması ancak tekstil ve hazır giyim ürünlerinde uygulanan kotaların kaldırılması yoluyla mümkün olabilir. Bu Türkiye’nin doğal hakkıdır. Çünkü ABD, Avrupa menşeli tekstil ve hazır giyim ürünlerine miktar kısıtlaması uygulamamakta ancak AB ile Gümrük Birliği bölgesi oluşturulması hususları 26-27 şubat 2002 tarihinde Ankara’da gerçekleşen ‘Ekonomik Ortaklık Komisyonu’ toplantısında gündeme gelmiştir.

Ocak ayında Başbakan Ecevit’in ABD’yi ziyaretinden sonra iki ülke ilişkilerinde belirgin gelişmelerin yaşandığı ve Ekonomik Ortaklık Komisyonu toplantısının bu süreçte önemli adım teşkil ettiği bir gerçektir. İş konseyi, ekonomik ortaklık komisyonu toplantılarında karara bağlanan Türkiye’de özellikli sanayi bölgesi-QIZ kurulması hususunu ABD ile serbest ticaret anlaşması imzalanması yolunda bir ön adım olarak görmekte ve desteklemekedir. 2001 yıl sonu itibariyle Türkiye’de faaliyette bulunan 375 ABD’li firmanın getirdiği sermayenin toplam yabancı sermaye içerisindeki payı %11,86’dır. Verilen izinler açısından Türkiye’deki ABD sermayesi Fransa,Hollanda ve Almanya’dan sonra dördüncü sırada bulunmaktadır. ABD bu sıralamada birinci ülke konumunda olmayı hedeflemektedir. ABD’deki Türk yatırımlarının arttırılması da ayrıca teşvik edilmelidir. Böylece; ABD Kongresi nezdinde Türk toplumunun ağırlığı artacak,lobi faaliyetleri gelişecek ve Türkiye daha fazla yaptırım gücüne sahip olacaktır.