Gila Benmayor - İspanya Türkiye ‘de yatırıma devam dedi



27.09.2016

GEÇEN hafta sonu, yer Ankara’daki İspanyol Elçiliği İspanya ile Türkiye arasında Medeniyetler İttifakı'nın gündemde olduğu günlerde sıklıkla ziyaret ettiğim ancak uzun zamandır adım atmadığım oldukça mütevazi bir bina.

Çok sayıda davetlinin katılımıyla düzenlenen törende, İspanyol Büyükelçisi Rafael Mendivil, İzmit İspanya Fahri Konsolosu Erdem Holding ve Genpa Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Zeynel Abidin Erdem'e İspanya Kraliyet Sivil Liyakat Nişanı'nı takıyor. Hükümet krizinin yaşandığı İspanya'da, Erdem'e Sivil Liyakat Nişanı "Encomiende de la Orden de Isabel la Catolica"nın verilmesi meclisin özel bir oturumunda karara bağlanmış. Aynı zamanda Türk İspanyol İş Konseyi nin Başkan Yardımcısı olan Erdem'e göre, bu karar İspanya'nın 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Türkiye'ye desteğinin göstergesi.

2005 yılından beri, sanayinin yoğunlaşmış olduğu İzmit'te İspanya Fahri Konsolosu görevini yürüten Zeynel Abidin Erdem'nin paylaştığı verilere göre iki ülke arasındaki ticaret hacmi 10.3 milyar doları bulmuş durumda.

 

Türkiye, İspanya'nın önemli pazar ve yatırım bölgelerinden biri. İspanya'ya ihracatımız 4.8 milyar dolar iken, İspanya'dan ithalat 5.5 milyar dolar. İhracat kalemlerine baktığınızda İspanya'nın listesinde, katma değeri yüksek ürünlerin ağırlıklı olduğu göze çarpıyor.

Türkiye'de sayıları haziran 2016 itibariyle 627 ulaşmış olan İspanyol şirketleri arasında Marmaray Projesi'nde, Hızlı Tren, Ankara Metrosu gibi projelerde yer alan şirketler de var. Erdem'e göre, önümüzdeki dönemde Türkiye'de önemli kamu ihalelerine katılacak olan İspanyol şirketlerinin sayıları artacak.

Türkiye'de finans, ulaşım, madencilik, sigortacılık, imalat sektörlerine yatırım yapmış olan İspanyolların doğrudan yatırımı 2015 sonu itibarıyla 9 milyar doları bulmuş.

Türk ve İspanyol iş dünyasının önde gelen isimlerinin yanı sıra Erdem'in ünlü, ünsüz çok sayıda Mardinli hemşerisinin de katıldığı İspanyol Elçiliği'ndeki tören iki nedenden ötürü anlamlıydı.

Birincisi, Türkiye'nin Avrupa Birliği'nden giderek uzaklaştığı bir dönemde Avrupa'da bizi gerçekten destekleyen bir ülkenin varlığını hissetmek. İkincisi, kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Türkiye'nin notunu kırdığı, dolayısıyla yabancı yatırımcının çekileceği kaygısının yaşandığı dönemde elçilik üst düzey yetkililerinden ve İspanyol iş dünyasından "yatırıma devam" mesajını duymuş olmak.

Cinsiyet eşitliğinin takipçisi kim?

BUNDAN tam bir yıl önce Birleşmiş Milletler aralarında Türkiye'nin de olduğu 193 ülkenin imzasıyla 2030 yılına kadar "Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ni (SKH) kabul etti. Bununla ilgili yazıda, bir yıl önce "BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini onayladık, uygulamaya bakalım" başlığını kullanmıştım.

 İmzaladığımız 17 hedef arasında 5. Sırada olan hedef Toplumsal Cinsiyet Eşitliği. Ne ki, diğer çoğu hedef (yoksulluğun azaltılması, eşitsizliğin giderilmesi, sağlığa erişim, kaliteli eğitim vs. gibi )esasında toplumsal cinsiyeti de içeriyor. BM hedeflerinin birinci yıldönümünde baktığımızda gazete sayfalarına yansıyan haberlerde ne görüyoruz? Giyim kuşamı nedeniyle tartaklanan, erkeklere itaat etmesi gerektiği ima edilen, genç yaşta evlendirilen, eğitim ve istihdamdan payını alamayan kadınlar.

Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin olmazsa olmazı Toplumsal Cinsiyet Eşitliğim sanki bilen yok, sanki duyan yok. 23 yıl önce kurulan Kadının İnsan Haklan-Yeni Çözümler Derneği, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği başta tüm SKH'nin hayata geçmesi için kollan sıvamış durumda. Dernek " Tüm hedeflerde Cinsiyet Eşitliğinin takipçisi olacağız" diyor. Zaten derneğin kurucu başkanı Pınar İlkkaracan, BM bu hedefleri belirlerken New York'taki çalışmalara katılmış ve özellikle Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin hedefler arasına girmesi için mücadele etmiş bir isim. 

Kaynak: Gila Benmayor - Hürriyet - 27.09.2016 http://sosyal.hurriyet.com.tr/yazar/gila-benmayor_20/ispanyollar-yatirima-devam-diyor_40232415