Türkiye'de Tek Temsilcimiz: TABA



15.09.2004

 

Türkiye


Türkiye

Erdem "Yıllardır stratejik ortağımız durumundaki ABD'yle Ürdünlü İşadamları daha çok iş yapıyor.”


Amerikan Ticaret Odası'nın Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı General Christman, Türkiye'deki resmi temsilcileri olan TABA 'nin Başkanı Dr. Zeynel Abidin ERDEM'in başarılı faaliyetleri ile gurur duyduklarını ye belirterek, " ABD Şirketlerinin Türkiye'deki tüm sorunlarıyla yakından ilgilenerek çözümü için büyük gayret gösteren ve çok kısa zamanda sonuç almalarını sağlayan Başkan Erdem'e her türlü desteği vermeye hazırız. Amerikan Yatırımcılarının Türkiye'deki güvencesi olarak TABA 'yı görüyoruz " dedi. Türkiye'nin uyguladığı politikaları çok başarılı bulduklarını, Başbakan Erdoğan'ın risk yönetimi ve liderlik vasıflarından etkilendiklerini söyleyerek, Kıbrıs'ta ambargonun kalkması için gereken herşeyi yapmaya hazır olduklarını belirtti. General Christman ekonomide yapılan reformlarla Türkiye'nin yabancı sermaye açısından cazip bir ülke haline geldiğini söyledi.

Türkiye ekonomisine olan güvenin arttığını, yeni düzenlemelerin başarıyla uygulandığını, doğrudan yabancı sermaye, Özelleştirme ve diğer yapısal reformlarda önemli ilerlemeler kaydedildiğinin altını çizen Christman, "Başbakan Erdoğan, Türkiye'yi yabancı sermaye açısından cazip hale getiriyor" dedi. Türkiye ile ABD'nin stratejik bir partner iken Irak Savaşı'ndan itibaren komşu durumuna geldiğini söyleyen Christman, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 7 milyar dolara tırmandığını, ABD'nin Türkiye'de yaptığı yatırımların ise 3 milyar doların altında olduğunu belirterek, yatırım miktarınım artırılması için hazırlanan projelerinin hemen uygulamaya konulacağı bilgisini verdi.



Türkiye

Toplantıda katılımcılara hitap eden Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Türkiye ile ABD arasındaki ticaret rakamlarının yetersiz olduğuna dikkat çeken Unakıtan, Türkiye'nin tekstil dışında yatırımlara ihtiyacı olduğunu belirterek, uluslararası ticarette çıkarın ön planda olduğunu söyledi. Maliye Bakanı, tezkere sürecinde gerilen ilişkilerin ABD'nin Irak' müdahalesi sonrasında yumuşadığını hatırlatarak, Irak'a yağ, un, su, ilaç, elektrik ve hatta petrolün bile Türkiye'den gittiğini vurguladı. Türkiye'deki ekonomik ve siyasi istikrarın üzerine titrenmesi gerektiğini ifade eden Unakıtan, konuşmasında özelleştirme konusuna da yer vererek,Milli Piyango, Telekom, barajlar, yollar vs'nin özelleştirme listesinde olduğunu söyledi. Unakıtan fikri mülkiyet hakları konusunda da ciddi çalışmalar olduğunu belirtti.